Nem szívesen nyilvánítok véleményt olyan dolgokról, amikről nincs pontos ismeretem, de mostanság nyitogatják a bicskát a zsebemben…

Ami kiverte a biztosítékot, az Geréb Ágnes előzetes letartoztatásának meghosszabbítása, illetve a fellebbezés elutasítása. 2010-ben, egy olyan országban, ahol gyilkosok “enyhe” büntetéssel megúszhatják, ahol politikai és gazdasági bűnözők simán kisétálnak az őrizetből, ahol legfeljebb 72 órát ücsörögnek. Mondjuk ehhez már nagyon-nagyon rossz fiúnak lenniük, és rendszeresen csak napok, hetek elteltével kerülnek oda, nem pedig “azonnal”.

A legmegdöbbentőbb ebben az egész hercehurcában az, hogy a bűnös, aki magát már orvosnak sem nevezheti, mivel  foglalkozástól eltiltás büntetést kapott jogerősen ha jól emlékszem, január 8-ig börtönben marad. Miért is? Azért, mert tartani kell a bűnismétléstől, a szökéstől, a tanúk befolyásolásától, illetve mert nem volt elégséges a fellebbezés indoklása…

Érdekes, hogy a tanúk elmondták, hogy a jelenlegi eset, ami miatt eljárás alá vonták, nem is az Ő rendezvényén történt, Őt segíteni hívták, mert a közelben, egyedül volt orvosi végzettséggel. Vajon, ha nem segít, akkor azért csukják le? Ha a tanúk ezt elmondták, akkor ugyan már miféle befolyása lehet még rájuk? Mondják ezt el még jobban??? Vagy bűnismétlésbe esik? Vagyis újra nem csinál semmit? Megszökik? A családjától Karácsony előtt???

Van egy alapjog, a MÉLTÁNYOS ELJÁRÁSHOZ való jog…

Értem Én, hogy lehet példát statuálni, meg eredményt felmutatni, mert ugye ezt fajsúlyosabb emberekkel évekig (hosszú évekig) nem MERTÉK  vagy  NEM LEHETETT megtenni és a minták, azok a fránya minták működnek, mint az egyszerű BKV ellenőrben, aki a 60 Kg-al nehezebb khmm “roma” bliccelővel nem, de a 25 Kg-al könnyebb fiatal lánnyal már bírt kemény lenni.

Szóval  a méltányos eljárás azt is jelenti, hogy a lehető legrövidebb idő alatt tisztázni kell a cselekményben résztvevők szerepét. A lehető legrövidebb idő alatt… Komoly, sok ezer oldalas nyomozati anyaggal megáldott bűncselekmények esetén érthető, ha az eljáró hatóság tart a “körülmények” nem kívánt megváltozásától, de ebben az esetben? Minden szereplő ismert, a helyzetben betöltött szerepük is ismert. Akkor????

Abba már bele sem merek gondolni, hogy ha ezzel az üggyel ennyit “molyolnak”, vajon mit fognak tenni a többivel, akiknek sokéves áldásos tevékenységét kellene értékelhető módon nyomozni. Még mielőtt valaki megtalálna, tisztában vagyok azzal is, hogy a rendőrség más más szerve nyomoz életellenes és gazdasági, vagy egyéb ügyekben. Más-más szervezet, de ugyanazon alapelvek mentén!

Mostanság sokfelől hallani, hogy veszélyben a demokrácia, az Alkotmány, a képviseleti bírósága, sok minden. Én azt gondolom, hogy a demokrácia alapvetően sérült, rossz helyekre kerültek a hangsúlyok. Olyan dolgokat akarunk közös nevezőre hozni, melyeket nem lehet, vagy nem kellene, míg az alapelvek, melyek nem rosszak, feledésbe merülnek. Kiölik őket a mindennapi rutinok és érdektelenségek.

 

Azt csak halkan vetem fel, hogy azelőtt is, azóta is, hogy Geréb Ágnest letartóztatták, többen meghaltak egészségügyi intézményben vélelmezhetően hanyag, vagy elégtelen ellátás miatt, s néhány esetben a hatóság eljárást is kezdeményezett. Ha már így szóba került… Ezek az orvosok, ápolók vajon nem próbálják befolyásolni a tanúkat és bizonyítékokat? Nem vélelmezhető a bűnismétlés? Esetleg a szökés?  Ja kérem, az ártatlanság vélelme… Nos igen. Ha praktizálsz, ölhetsz… Nem hiszem, hogy akár csak felfüggesztették volna azokat a személyeket akik ellen eljárás indult, nemhogy előzetes letartóztatásba helyezték volna.

 

Vélemény, hozzászólás?

Archívum

Címkék